Už není toho dechu

7.5.2024
Čas plyne jako voda … a ne všichni mají to štěstí prožít BEZSTAROSTNÉ STÁŘÍ. S takovou myšlenkou za námi nedávno přišli autoři fotoknihy Už není toho dechu. A my jsme moc rádi, že jsme dohromady vymysleli skvělou spolupráci. Vzniká totiž foto-kniha vyprávějící příběh jednoho z posledních žijících horalů Krkonoš. A ta má, jak už asi tušíte, charitativní přidanou hodnotu.
Už není toho dechu

I protagonista celého projektu je jedním z těch, který prožil hodně a ví, že osud není vždycky laskavý. Každá fotka, každé slovo v knize jsou symbolem pokory, moudrosti a nadhledu … POSELSTVÍ, které stojí za to šířit dál.

Kdo za projektem stojí?

Foto knize předcházela dvouletá intenzivní práce, jejíž iniciátorem byl spolek OPEN ART, z.s., který se rozhodl zachovat POSELSTVÍ PAMĚTNÍKŮ, lidí, kteří tu již dlouho nebudou a kteří zažili časy, které si už ani neumíme představit. Ve spolupráci s antropologem doktorem Liborem Duškem a TMRW.film, vznikl úspěšný krátkometrážní DOKUMENT, bodující ve světě a jako jeho prodloužení i  fotografická edukační VÝSTAVA fotografa Martina Lavického, jehož umělecký snímek „Pan Jiřička s ruchadlem“ je vystaven i v rámci foto soutěžě CZECH PRESS PHOTO.

Završení projektu a PROČ FOTO-KNIHA?

Protože … během natáčení bylo zaznamenáno přes 18 hodin ROZHOVORŮ, které nebylo možné do dokumentu zakomponovat. Proto se spisovatelka Barbora Bäumlová rozhodla je přepsat a vytvořit z nich UNIKÁTNÍ MOZAIKU. Grafička Nicol Dejmková se zase postarala o ilustrace. Díky KOMBINACI uměleckých černo-bílých fotek a citací, tak pan Jiřička provádí čtenáře … a s NADHLEDEM a HUMOREM jemu vlastním, sdílí strasti i radosti nelehkého osudu hospodářů v podhůří…

 

Pan Jiřička se podělil i o velmi osobní věci a svoje POSLEDNÍ PŘÁNÍ. "Já bych si moc přál, abych večer ulehl a ráno už se neprobudil. TADY. DOMA. To by bylo ideální. No to by se mi líbilo! Zkrátka. Už není toho dechu…“

Proto se autoři projektu po dohodě s panem Jiřičkou rozhodli podpořit program Doma bez obav - spojit PUBLIKOVÁNÍ foto-knihy s pomocí lidem, jako je pan Jiřička.

 

Pokud chcete také KNIHU s příběhem a fotkami pana Jiříčky, nebo se vám příběh a projekt prostě jen líbí, podívejte se SEM!