Míša, koordinátorka péče

17.8.2022
Míša pracuje pro Nadaci od roku 2021 jako koordinátorka péče. Je v denním kontaktu s klienty i pečujícími, je tou praktickou pomocnou rukou seniorům, kteří zůstali na svůj příběh zcela sami.
Míša, koordinátorka péče

Proč pomáháš právě seniorům? 

Senioři jsou cílová skupina, která je mému srdci nejblíž. Moje máma se seniory dlouhá léta pracovala, a tak jsem k této skupině přirozeně tíhla a šla v jejích stopách. V rodině jsem jako dítě měla hezký vzor, moje babička se starala o oba své rodiče až do jejich konce – doma, s láskou, důstojně. Bylo to náročné, plné obětí, ale přece to za to stálo. Toto bych si přála pro každého. Většinou máme všichni krásný začátek, když se narodíme – všichni nás obskakují, pusinkují nás, dávají nám dárky, chtějí s námi trávit čas, připadáme jim rozkošní. Proč by i ten náš konec nemohl být podobný? Je stejně přirozený, jako ten začátek, jen je bohužel o něco méně atraktivní. 

 

Co tvá práce obnáší? 

Pomáhám osamělým seniorům žít důstojně a bezpečně. Nejčastěji jim pomáhám zprostředkovat terénní službu a sociální dávky, na které mají nárok. Kromě toho jim ale pomáhám taky v komunikaci s úřady, s lékaři, s bankami, nebo třeba s mobilními operátory, či dodavateli energií. Někdy je pro ně složité pochopit dnešní svět. Svět, který pomalu ale jistě přechází na obrazovky počítačů a telefonů a mizí z té fyzické papírové formy. Často taky řešíme různé formy fake news – klienti se na mě obracejí, abych jim pomohla ověřit informace. Moji klienti často nemají rodinu, která by jim mohla být v těchto záležitostech nápomocna, a tak se cítí často dosti osamělí, proto někdy sáhnu i do vod dobrovolnických, a snažím se jim najít parťáka na povídání, procházky, nebo jiné aktivity.

Pracuji také s neformálními pečujícími, a to na poradenském e-mailu a telefonické lince. Téma, které nyní často řeším je skloubení několika oblastí života – práce, péče o děti, péče o rodiče. Všechny tři oblasti jsou stejně důležité, a tak se je snažím navést, jak si mohou alespoň trochu někde ulevit, nechat si pomoci a udržet si i své psychické zdraví.

Dvakrát týdně trávím taky dopoledne na Kontaktním místě v Motole a na Homolce, tam poskytuji nízkoprahové poradenství a může se za mnou zastavit kdokoliv, kdo jde okolo.

 

Proč je podpora seniorů důležitá? 

Seniory vnímám jako osoby, které nám tady toho hodně zanechaly. V minulosti museli absolvovat spoustu těžkého, abychom my nyní mohli žít svobodně. Jsou to lidi, kteří již načerpali životní zkušenosti, v životě udělali spoustu dobrého (ale třeba i zlého) a všechno z toho má dopad na to, jaký svět tu máme dnes. Seniorem se jednou stane většina z nás, není to něco, co bychom mohli obejít, není to něco, čeho bychom se mohli prevencí vyvarovat.  Věřím, že to, co nyní dělám já, bude mít zase dopad na generace další a až já jednou budu seniorkou, bude můj život a odchod z něj důstojný, bezpečný a láskyplný. To bych si moc přála pro sebe, i pro všechny ostatní.