BEAUTY OF HELP AWARD PRO KUBIŠOVOU

28.10.2022
“Musíme se mít rádi a nesmíme si závidět,” říká Marta Kubišová, držitelka ceny Beauty of Help Award
BEAUTY OF HELP AWARD PRO KUBIŠOVOU

Rezidence primátora se v půlce června proměnila ve slavnostní sál, ve kterém se vyprávěly příběhy inspirativních osobností. Nadace Krása pomoci totiž vyhlašovala 5. ročník své unikátní ceny Beauty of Help Award, tedy oceňování a poděkování lidem, kteří i ve vyšším věku inspirují a ovlivňují své okolí a ukazují, že věk je jen číslo. 

  

Cílem této ceny je mimo jiné otevřít diskuzi na téma respektování stáří a stárnutí ve společnosti. Proto byl letošní 5. ročník otevřen veřejnosti, která mohla nominovat inspirativní osobnosti. Tu hlavní cenu (a také 4 finalisty) ovšem vybírala odborná porota ve složení:  

  

Příběhy byly dechberoucí a bylo velice těžké mezi nimi vybrat,” uvedla předávání čestných uznání předsedkyně poroty Danuše Nerudová. Právě ta tedy stála v čele sedi lidí, kteří společně z 24 zaslaných nominací vybrali 4 finalisty – Soňu Červenou, Boženku Vondráčkovou, Martu Kubišovou a Pavlu Andrejkivovou. Všem čtyřem Nadace Krása pomoci prostřednictvím poroty udělila čestná uznání. “Jsme rádi, že jsme v nominacích veřejnosti našli osobnosti celorepublikově známé, ale i neznámé – inspirativní ve své komunitě. I tyhle příběhy a tihle lidé jsou pro společnost velice důležití,” dodala ředitelka Nadace Soňa Morawitzová. 

  

Důkazem je příběh Boženky Vondráčkové, která si v rezidenci primátora cenu převzala a ve věku 95 let dokazovala, že “věk je jen číslo” není jen fráze. “Aktivní jsem, jak to jde. Dělám, co mohu, protože se obávám, že kdybych zůstala sedět, tak je konec. A já mám život hrozně ráda a hrozně ráda pracuji s lidmi,” řekla při převzetí čestného uznání Boženka Vondráčková. 

  

Z finalistů ještě po čtyři týdny vybírala veřejnost příběh, který si podle ní zaslouží ocenit. Přes 40 procent hlasů získala Pavla Andrejkivová a Cenu veřejnosti tak převzal její syn,  který o mamince mluví jako o úžasné, energické a inspirativní ženě. 

  

Hlavní cenu, Beauty of Help Award 2022, si za velkého potlesku odnesla zpěvačka a herečka, bývalá chartistka Marta Kubišová za celoživotní osobní statečnost a věrnost národu, pro který představovala útěchu a naději.”  

Musíme se mít rádi a nesmíme si závidět,” shrnula svou děkovnou řeč, ve které vyjádřila i překvapení, že letošní čestná cena byla udělena právě do jejich rukou. 

  

“Nedávno jsem slyšel krásnou věc, a to, že objetí je lepší, než hračka,” dodal na závěr předseda Senátu Miloš Vystrčil, který nad akcí převzal záštitu. Shrnul tak i myšlenku celé akce a pořádající Nadace Krása pomoci, že důležité je být lidem na blízku nejen v praktických záležitostech, ale i jako životní opora. 

  

A proč vlastně Krása pomoci uděluje Beauty of Help Award? 

“V Kráse pomoci si myslíme, že je potřeba ocenit stáří, ocenit lidi, kteří jsou i ve vyšším věku aktivní, pozitivně ovlivňují své okolí, že je jim musíme také velice poděkovat, protože se na to často zapomíná,” shrnula důležitost akce a oceňování zakladatelka Nadace a předsedkyně její správní rady Taťána Kuchařová. “Někdy se stačí jen rozhlédnout, takových příběhů je kolem nás naštěstí dost,” dodala Taťána a uzavřela tak slavnostní večer předávání čestných cen. 

 

Partnery ocenění Beauty of Help Award v roce 2022 byli: MALL.CZ  (hlavní partner akce)

dále: LAUFEN.CZ, SLEVOMAT, EUC, HEWER, která pomohla s dopravou klientů, Víno Marcinčák, NATU.cz, Produkční agentura Art 4 People, Fleurop, Novotný Glass, HERO CLAN (expertní dobrovolníci).